Wat is padel? Bekijk ons filmpje.


Je hebt padel al overal horen vallen of hebt het ergens van iemand gezien of gehoord. Maar, wat zijn de spelregels en hoe speel je het spel precies? In deze blog lees je hier meer over. Om het jou gemakkelijk te maken hebben wij een instructiefilmpje voor je gemaakt over de spelregels. Je ontdekt alle belangrijke spelregels en de puntentelling.

Instructiefilmpje: padel spelregels.


Padel is begonnen in Mexico


Laten we nog even beginnen met de geschiedenis voordat wij meer gaan vertellen over de technieken en andere aspecten. Deze unieke racketsport is ontstaan rond het jaar 1962 in Mexico. Nadat de rijke Mexicaan Enrique de beginselen van Padel had ontwikkeld is het al snel overgewaaid naar Zuid-Amerika en naar Spanje, waar hij vrienden en kennissen had wonen. De Spanjaarden en Argentijnen vonden het spel geweldig en begonnen massaal padel te spelen. In Spanje is het tegenwoordig met 5 miljoen beoefenaars de nummer 2 populairste sport van het land.

”Bekijk padel op het hoogste niveau: World Padel Tour!”

Padel trekt steeds verder over de wereld en vanaf 2012 is het in Nederland bezig met een flinke opmars. Men spreekt over de snelst groeiende sport van Nederland.

  • Meer dan 700 Padelbanen (2021)
  • Meerdere nationale teams (18+ 40+ 45+ en 50+) die deelnamen aan het Europees en Wereldkampioenschap Padel.
  • Nationale rankings bij de KNLTB federatie
  • Officiële nationale en internationale toernooien door heel Nederland
  • Een vrijdag, zaterdag en zondag voor- en najaarscompetitie
  • Officiële Nederlandse kampioenschappen

Hoe speel je padel?


Je speelt Padel altijd in dubbelspel (2 VS 2), met een padelbal en een padelracket, waarbij je de tennistelling gebruikt (0-15-30-40-game). Net als bij tennis speel je om 2 gewonnen sets. Om een set te winnen moet je 6 games winnen, met 2 games verschil. Bij een 6-6 gamestand, speel je een beslissende tiebreak.

Bij padel gaat het niet altijd om de sterkste, maar vaak om de slimste tactische spelers. Je wilt de bal overal kunnen spelen om bepaalde tactische redenen. In onze lessen leer je hier meer over!

Wanneer verlies je als het punt? Als je de bal


  • 2 keer laat stuiteren op de grond
  • in het net slaat
  • 2 keer fout serveert
  • over het net direct tegen het glas- of hekwerk van de tegenstander slaat
  • via je eigen hekwerk naar de tegenstander slaat
  • Door iets anders dan je racket de bal naar de overkant speelt
  • aanraakt voordat hij aan jouw kant van de baan is (steal)
  • Als je met een lichaamsdeel of je racket het net, de netpaal of iets anders in het veld van de tegenstander raakt

De onderhandse service


Elk punt begint met een onderhandse service (2 kansen) die cross in het servicevak gespeeld moet worden. De bal moet je eerst achter de servicelijn laten stuiten, waarna je de bal op of onder heuphoogte moet raken en schuin over het net moet spelen in het servicevak. In het filmpje hieronder leer je hier meer over!

Padel = het glas gebruiken!


De bal mag maximaal 1 keer stuiteren op de grond! Dat betekend dat als de bal tegen het glas komt, dit niet geteld wordt als stuit. Je kunt de bal dus na de glaswand, voordat die op de grond komt, nog terugslaan. Daarnaast mag je het glas gebruiken om de bal naar de overkant te krijgen. Dit noemen wij de ‘contra-bal’.

Het hek als een onvoorspelbaar hulpmiddel


Nadat de bal eerst de grond heeft geraakt en vervolgens tegen het hek komt, mag je, voordat de bal weer op de grond komt, de bal nog naar de overkant slaan (net als bij het glas). Hierbij mag je de bal niet via het hek naar de overkant slaan.

Let op: De bal zomaar op kan springen naar een kant waarvan je het niet verwacht! Maak hier dus gebruik van als je in de aanval bent. En let goed op tijdens het verdedigen!

De padelbaan


Padel speel je in een kooi van 10 bij 20 meter omringd door hek, glaswerk en een uitloop.  De baan is een stuk kleiner dan een tennisbaan. De padelbaan is gescheiden door een net. De ondergrond is meestal van kunstgras met zand ertussen. Deze grond kun je het beste betreden met een vissengraat tennisschoen (gravel tennisschoen) of speciale Padelschoen. Onder de mat ligt meestal een waterdoorlatend beton, zodat de baan het gehele jaar speelbaar is.

”Een padelbaan kost in Nederland ongeveer tussen de 40.000 en 60.000 euro.”


Padel spelen in Nederland


De KNLTB is zich druk bezig gaan houden met de sport vanaf 2020. De federatie zorgt bijvoorbeeld voor:

  • kennis vergaren en verspreiden via Padel opleidingen, bijeenkomsten en social media
  • volledige ondersteuning voor clubs en verenigingen
  • een officiële ranking organiseren
  • meerdere NL-teams organiseren
  • ondersteunen bij het organiseren van nationale competities
  • ondersteunen bij het organiseren van nationale en internationale toernooien
  • advies voor de aanleg van padelbanen
  • et cetera.

Als recreatieve speler


Uit ervaring blijkt dat de recreatieve sporter veel voldoening uit de padel sport haalt. Je vraagt je misschien wel af: hoe komt dat dan? De meeste recreatieve spelers hebben het over:

  • technisch minder moeilijk dan tennis
  • speelbaar op ieder niveau, leuk met families en collega’s
  • Spectaculaire rally’s
  • Veel in beweging
  • Sociaal

Padel is technisch minder moeilijk, omdat je bijvoorbeeld al geen complexe bovenhandse service hoeft te spelen, maar een makkelijkere onderhandse service. Daarnaast zijn de slagen veelal vlak met hier en daar rotatie zoals: slice en topspin.

Ook hebben de spelers het erover dat padel gezelliger is dan tennis. Dit heeft puur te maken met de opzet van Padel. Je speelt Padel in een kooi (glas en hekwerk) met een oppervlakte van 10 bij 20 meter. Het veld is gescheiden door een net, waardoor jouw eigen veld 10 bij 10 meter is. Dat betekend dat je makkelijker contact maakt met je tegenstander, waardoor je sneller een korte wisseling van woorden maakt.

Als competitieve speler


Aller eerst heeft de echte competitieve speler heeft veel uitdaging in padel. Het is vrij nieuw en iedereen in Nederland is zich aan het ontwikkelen. Het spel is dynamisch met lange, bijzondere rally’s en vermoeiende rally’s op niveau.

Denk daarbij eens aan een lange rally. Waarbij de meest onmogelijke ballen nog over het net getild worden. Op het moment dat de tegenstander wilt smashen, heb jij dat door! Je rent keihard naar voren en smasht de bal boven het via de grond zo de kooi uit!

Een rally kan snel wisselen van de verdediging naar de aanval. Vast en zeker wil je als competitieve speler je krachten gebruiken en deze meten met die van je tegenstanders. Vaak heb je echter wel een voorkeur of ben je beter in, welk van onderstaande speltypes past het beste bij jou?

  • Aanvallende speler
  • Verdedigende speler

Meest gestelde vragen


  1. Kan ik beginnen zonder padelles of training?
    In theorie kan dat. Je kunt vaak een padelbaan huren zonder trainer of instructie. Maar, lees je vooral goed in betreft de padel spelregels. Wij zien veel spelers die op de padelbaan ”zomaar maar wat doen”. Gevaarlijk, want de veiligheidsregels worden genegeerd. Wij raden je aan om te beginnen met een starters event.
  2. Speel je Padel ook weleens 1 tegen 1?
    Ja, maar in Nederland zie je dit nauwelijks, behalve tijdens corona. Om echt 1 tegen 1 te spelen heb je namelijk een speciale baan nodig (smallere baan). In Spanje zie je dit vaker gebeuren. Meestal is dit om een bepaalde ruimte goed te benutten.
  3. Waar kan ik een padel racket kopen en waar moet ik op letten?
    Een racket moet goed bij jouw passen. Als je start is een starters racket vaak comfortabel. Wil je meer uit jouw spel halen en blessures voorkomen, dan kun je bij ons rackets testen en ook het padel racket kopen!
  4. Kan ik Padel rackets huren?
    Bij de meeste verenigingen en clubs kun je voor €2,50 tot €5,00 per uur een racket huren.
  5. Hoe spreek je het woord ‘Padel’ nou toch uit?
    In Nederland zeggen we Padel met de klemtoon op ‘del’ (paDEL). In Spanje leggen ze de klemtoon meer op de ‘PA’ en spreken ze de ‘e’ niet uit (PAADL).

Keer terug naar de Blogs voor meer informatie, klik hier!

Arwin Romeijn

Meer informatie nodig?

Heb je vragen? Stuur ons een bericht, wij kijken ernaar uit!

 

 

 

 

 

Reservering(en)

Op dit moment heb je niks gereserveerd.

Totaalbedrag

0.00