Wat is Padel?


In deze blog kom je meer te weten over Padel. Wat is Padel en hoe speel je het spel? Ontdek wat je nodig hebt om het spel te spelen. Ook ontdek je waarom padel de sport van de toekomst is.  Lees verder of kijk onderaan de blog het promo filmpje van de NOS! 

 

Wat is padel in één zin: Een laagdrempelige, toegankelijke en uitdagende manier van tennis in een kooi met aspecten van squash.”

 

 

Wat is Padel, zie hier het filmpje van de NOS. 


 

 

Hoe speel je padel?


Je speelt Padel altijd in Dubbelspel (2 VS 2), met een padelbal en een padelracket, waarbij je de tennistelling gebruikt (0-15-30-40-game). Net als bij tennis speel je om 2 gewonnen sets. Om een set te winnen moet je 6 games winnen, met 2 games verschil. Anders speel je bij 6-6 een beslissende tiebreak.

Bij Padel gaat het niet altijd om de sterkste, maar vaak om de slimste. Met je krachten moet je goed om kunnen gaan. Zo zeggen wij altijd: het glas je vriend en het hek is een onvoorspelbaar hulpmiddel in het spel. Denk daar maar eens over na.

Waarom lijkt Padel op Aikido? Goede vraag. Dit komt omdat je net als bij de sport Aikido je krachten van de tegenstander kunt gebruiken om (het punt) te winnen. Denk bijvoorbeeld eens aan een counter attack.

 

Padel is begonnen in Mexico


Laten we nog even beginnen met de geschiedenis voordat wij meer gaan vertellen over de technieken en andere aspecten. Deze unieke racketsport is ontstaan rond het jaar 1962 in Mexico. Nadat de rijke Mexicaan Enrique Corcueraen de beginselen van Padel had ontwikkeld is het al snel overgewaaid naar Argentinië en naar Spanje, waar hij vrienden en kennissen had wonen. De spanjaarden en Argentijnen vonden het spel geweldig en begonnen massaal met spelen. Geweldig voor de spelers en interessant voor de business. In Spanje is het tegenwoordig met 5 miljoen beoefenaars de nummer 2 populairste sport van het land.

 

”In Spanje is Padel populairder dan tennis!”

 

Padel trekt steeds verder over de wereld en vanaf 2012 is het in Nederland bezig met een flinke opmars. Men mag spreken over de snelst groeiende sport van Nederland.

 • Meer dan 700 Padelbanen (2021)
 • Meerdere nationale teams (18+ 40+ 45+ en 50+) die deelnamen aan het Europees en Wereldkampioenschap Padel.
 • Nationale rankings bekend bij de KNLTB
 • Officiële nationale en internationale toernooien door heel Nederland
 • Een vrijdag, zaterdag en zondag voor- en najaarscompetitie
 • Officiële Nederlandse kampioenschappen

 

De onderhandse Padel service


Elk punt begint met een onderhandse service (2 kansen) die cross in het servicevak gespeeld moet worden. De bal moet je eerst achter de servicelijn laten stuiten, waarna je de bal op of onder heuphoogte moet raken en schuin over het net moet spelen in het servicevak.

Een bijzondere regel is dat als de 2e stuit van de service, niet tegen het hek mag komen. De 2e stuit tegen het glas is dus wel goed. Na het eerste punt van de game rechts geserveerd te hebben naar het linkervak, speel je het volgende punt van links naar het rechtervak.

Let op: Als de bal via het net in het vak land wordt er een let (opnieuw) gespeeld.

 

 

Het glas is je vriend


De bal mag maximaal 1 keer stuiteren op de grond! Dat betekend dat als de bal tegen het glas komt, dit niet geteld wordt als stuit. Je kunt de bal dus na de glaswand, voordat die op de grond komt, nog terugslaan. Daarnaast mag je het glas gebruiken om de bal naar de overkant te krijgen. Dit noemen wij de ‘contra-bal’.

 

Het hek is een onvoorspelbaar hulpmiddel


Nadat de bal eerst de grond heeft geraakt en vervolgens tegen het hek komt, mag je, voordat de bal weer op de grond komt, de bal nog naar de overkant slaan (net als bij het glas). Hierbij mag je de bal niet via het hek naar de overkant slaan.

Let op: Het hek is gevaarlijk, want het is een ongelijk oppervlakte. Dit betekend dat de bal zomaar op kan springen naar een kant waarvan je het niet verwacht! Maak hier dus gebruik van als je in de aanval bent. En let goed op tijdens het verdedigen!

 

Wanneer verlies je als het punt? Als je de bal


 • 2 keer laat stuiteren op de grond
 • in het net slaat
 • 2 keer fout serveert
 • over het net direct tegen het glas- of hekwerk van de tegenstander slaat
 • via je eigen hekwerk naar de tegenstander slaat
 • Door iets anders dan je racket de bal naar de overkant speelt
 • aanraakt voordat hij aan jouw kant van de baan is (steal)
 • Als je met een lichaamsdeel of je racket het net, de netpaal of iets anders in het veld van de tegenstander raakt

 

 

De padelbaan


Padel speel je in een kooi van 10 bij 20 meter omringd door hek, glaswerk en een uitloop.  De baan is een stuk kleiner dan een tennisbaan. De padelbaan is gescheiden door een net. De ondergrond is meestal van kunstgras met zand ertussen. Deze grond kun je het beste betreden met een vissengraat tennisschoen (gravel tennisschoen) of speciale Padelschoen. Onder de mat ligt meestal een waterdoorlatend beton, zodat de baan het gehele jaar speelbaar is.

 

 

”Een padelbaan kost in Nederland ongeveer tussen de 25.000 en 50.000 euro.”


Padel spelen in Nederland


De KNLTB is zich druk bezig gaan houden met de sport vanaf 2020. De federatie zorgt bijvoorbeeld voor:

 • kennis vergaren en verspreiden via Padel opleidingen, bijeenkomsten en social media
 • volledige ondersteuning voor clubs en verenigingen
 • een officiële ranking organiseren
 • meerdere NL-teams organiseren
 • ondersteunen bij het organiseren van nationale competities
 • ondersteunen bij het organiseren van nationale en internationale toernooien
 • advies voor de aanleg van padelbanen
 • et cetera.

 

 

Als recreatieve speler


Uit ervaring blijkt ik dat de recreatieve sporter meer voldoening uit Padel haalt dan bijvoorbeeld uit tennis. Je vraagt je misschien wel af: hoe komt dat dan? De meeste recreatieve spelers hebben het over:

 • technisch minder moeilijk
 • speelbaar op ieder niveau
 • goede spelers kunnen ook rally’s spelen met minder goede spelers
 • lange en onverwachte leuke rally’s
 • meer in beweging in kortere tijd 
 • minder belastend
 • meer sociaal

Padel is technisch minder moeilijk, omdat je bijvoorbeeld al geen complexe bovenhandse service hoeft te spelen, maar een makkelijkere onderhandse service. Daarnaast zijn de slagen veelal vlak met hier en daar rotatie zoals: slice en topspin.

Ook hebben de spelers het erover dat padel gezelliger is dan tennis. Dit heeft puur te maken met de opzet van Padel. Je speelt Padel in een kooi (glas en hekwerk) met een oppervlakte van 10 bij 20 meter. Het veld is gescheiden door een net, waardoor jouw eigen veld 10 bij 10 meter is. Dat betekend dat je makkelijker contact maakt met je tegenstander, waardoor je sneller een korte wisseling van woorden maakt.

 

Als competitieve speler


Aller eerst heeft de echte competitieve speler heeft veel uitdaging in padel. Het is vrij nieuw en iedereen in Nederland is zich aan het ontwikkelen. Het spel is dynamisch met lange, bijzondere rally’s en vermoeiende rally’s op niveau.

Denk daarbij eens aan een lange rally. Waarbij de meest onmogelijke ballen nog over het net getild worden. Op het moment dat de tegenstander wilt smashen, heb jij dat door! Je rent keihard naar voren en smasht de bal boven het via de grond zo de kooi uit!

Een rally kan snel wisselen van de verdediging naar de aanval. Vast en zeker wil je als competitieve speler je krachten gebruiken en deze meten met die van je tegenstanders. Je kunt je individuele krachten gebruiken als:

 • Powerspeler
 • Schaker (tactische speler)
 • Koning in verdedigen (anticiperend vermogen)

 

”Welk van de bovenstaande types past het beste bij jou?”

 

Al je krachten kun je meten tijdens de interne competities die worden georganiseerd bij de club of vereniging. Maar ook tijdens alle toernooien en landelijke competities. Wil je meer niveau, dan hebben wij connecties in het buitenland zoals Spanje! Het hoogst haalbare is de World Padel Tour!

 

Meest gestelde vragen


 1. Kan ik beginnen zonder padelles of training?
  Ja, maar, dan moet je jezelf wel goed inlezen in de spelregels. Wij zien veel spelers die op de padelbaan ”maar wat doen”. Het is leuk, maar vooral ook slim om eerste een losse les of clinic te boeken. Zo haal je het meeste uit jouw start en beleef je Padel zoals het bedoeld is.
 2. Speel je Padel ook weleens 1 tegen 1?
  Ja, maar in Nederland zie je dit nauwelijks, behalve tijdens corona. Om echt 1 tegen 1 te spelen heb je namelijk een speciale baan nodig (smallere baan). In Spanje zie je dit vaker gebeuren. Meestal is dit om een bepaalde ruimte goed te benutten.
 3. Waar kan ik een padel racket kopen en waar moet ik op letten?
  Een racket moet goed bij jouw passen. Als je start is een starters racket vaak comfortabel. Wil je meer uit jouw spel halen en blessures voorkomen, dan kun je bij ons rackets testen en deze met korting (10%padelonly kortingscode) aanschaffen. Wij werken samen met het passievolle en professionele team van Padelshop.com.
 4. Kan ik Padel rackets huren?
  Bij de meeste verenigingen en clubs kun je voor €2,50 per uur een racket huren.
 5. Hoe spreek je het woord ‘Padel’ nou toch uit?
  In Nederland zeggen we Padel met de klemtoon op ‘del’ (paDEL). In Spanje leggen ze de klemtoon meer op de ‘PA’ en spreken ze de ‘e’ niet uit (PAADL).

Keer terug naar de Blogs voor meer informatie, klik hier!

Arwin Romeijn

Meer informatie nodig?

Heb jij Padel vragen? Stuur ons een bericht, wij kijken ernaar uit!